GBHL MEZUNLAR DERNEĞİ’NİN TARİHİ

1958’de apar topar kurulan ve ancak 1970’de kendi binasına kavuşabilen Barbaros Hayrettin Lisesi’nin ilk mezunları, üniversite sınavlarındaki yüksek başarı oranlarıyla bütün dikkatleri okulun üzerinde toplamıştı. Hem öğretmen kadrosu ve hem de öğrenci ve mezunlar, bu başarılı çalışmalarıyla Barbaros Hayrettin Lisesi’ni çevrenin en prestijli okulu haline getirmişti.

Ders dışı etkinliklere de özel bir önem veren okul, özellikle spor karşılaşmalarında aldığı başarılarla göz dolduruyordu.

Okulun renkleri sarı ve siyah olarak belirlenmişti. Siyah fon üzerine sarı harflerle yazılan GBHL harflerinden ve üzerindeki yıldızdan oluşan logo, Gölcük’ün en çok tanınan okul logosu olmayı başarmıştı. Nihat Salman BH’79 tarafından çizilen logonun ilk versiyonunda G harfi aslında hilal biçiminde tasvir edilmişti ve üst çaprazında yer alan yıldıza bakıyordu. Ancak logo zaman içinde yapılan düzeltmelerle günümüzdeki şeklini aldı, G harfi küçültüldü, yıldız ise yerinde kaldı.

Gölcük’e Barbaros Hayrettin adıyla bir lise kurulmasını akıllara getiren 1 Mart 1958 tarihli Üsküdar Vapuru faciasını simgeleyen siyah renk, Güneş’in doğuşunu yani Barbaros Hayrettin Lisesi’nin kuruluşu’nu simgeleyen sarı renkle birleşmiş ve okulun buruk hikayesini temsili olarak ölümsüzleştirmişti.

Barbaros Hayrettin’in mezunları çıkardıkları yıllıklara genellikle o yılın mezunlarının yıllık buluşma günlerini not alırlardı. Dönem arkadaşları ile belli aralıklarla biraraya gelen mezunlar, daha sonra, yılda bir gün mayıs veya haziran aylarında biraraya gelip daha büyük çaplı bir organizasyon düzenlemeye karar verdiler.

Bu kez sadece bir dönemin mezunlarını değil tüm mezuniyet dönemlerini kapsayan bir etkinlik yapılıyordu. Çeşitli kanallarla duyurusu yapılan bu etkinliklere katılım yoğun oluyor ve buluşmalar da son derece sıcak ve samimi geçiyordu. Elde edilen gelir de okula bağışlanıyordu.

Bu etkinlikleri organize eden çekirdek ekip daha sonra yavaş yavaş bu dayanışmayı bir dernek çatısı altında toparlamaya karar verdi ve Barbaros Hayrettin Lisesi Mezunlar Derneği işte böyle doğdu.

Kurucu ekipte, en eski mezun olarak okulun ilk mezunlarından Erdem Türkeli BH’62 yer alıyordu. Derneğin diğer kurucuları ise Mehmet Yalgı BH’67, Nejdet Niron BH’69, Yılmaz Takılgan BH’76, Salih Saygılı BH’72, Ramazan Yumak BH’75 ve Osman Bektaş BH’76 idi.

1988 yılında kurulan derneğin logosu, okula da adını veren, 16. yüzyılın büyük Türk denizcisi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın silueti ve Osmanlı donanmasına bağlı bir kadırga çiziminden oluşuyordu.

Derneğin ilk başkanı Mehmet Yalgı BH’67 idi. Esnaflıkla uğraşan Yalgı’nın ardından Nesrin Develilioğlu, 90’lı yılların başında görevi devraldı. Ardından da Hakan Yılmaz bu görevi yürüttü.

Dernek uzun yıllar boyunca elde ettiği gelirin tamamını okula bağış, burs gibi faaliyetlerde değerlendirmiştir.

Bir rastlantı eseri Gölcük’ün belediye oluşunun 63. yıldönümüne denk gelen 9 Haziran 1999’da, derneğin dışında bambaşka bir platform oluşmuştu. GBHL’nin internet sayfası, İstanbul’da F Uyanık BH’90 tarafından kurulmuş, dünyanın dört bir tarafına dağılan GBHL Mezunları için sanal bir istasyona dönüşmüştü.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen Gölcük Depreminin ardından bu sanal topluluk, Gölcük’te biraraya gelerek okullarını ve o ana kadar çoğunun üye bile olmadıkları derneklerini biraraya getirdiler. Büyük Buluşma adı verilen bu etkinlikle kazanılan ivme, şimdi mezunlarca sürdürülmeye çalışılıyor.

Öncelikle dernek içinde bir yönetim değişikliği gerçekleştirildi. Kasım 1995’ten itibaren dernek başkanlığını büyük bir özveriyle yürüten Hakan Yılmaz Ekim 2000’de görevi F Uyanık’a BH’90 devretti.

3 Aralık 2000’de kapsamlı bir tüzük değişikliği yapan derneğe öğretmenlerin ve mezun olamadan başka bir okula geçmek zorunda kalan eski öğrencilerin de üye olabilmesi sağlandı. Dernek, şimdi daha profesyonel bir mezun örgütlenmesi ve organize bir çalışma sistemini oluşturmaya ve kurumsallaşma çalışıyor.

Bu çerçevede Barbaros Magazin adlı bir de dergi yayınlayan dernek, ilk sayısı Aralık 2000’de çıkan bu derginin yanısıra Yıllık Bağış Kampanyası uygulaması da başlatıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

17 Ağustos 2000 itibariyle derlediğimiz kayıplar

Ali Naki hocamızı kaybettik

GBHLMD: Eski fihristi