Mezunlarımıza ve Kamuoyuna Zorunlu Açıklama

Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi Mezunlar Derneği’nden

Mezunlarımıza ve Kamuoyuna Zorunlu Açıklama

19 Nisan 2004

22 Ocak 2004 tarihinde kabul edilen 5072 sayılı “Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun”, kamu kurumları ile aynı adı taşıyan ve kamu binalarında hizmet veren derneklerin çalışmalarını aynı isimle ve kamu binalarında sürdürmelerine izin vermemektedir.

Ancak, Dernek başkanımız Sn. Levend Tülümen’in (BH’77), İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkan yardımcısı Sn. Ahmet Tüzemen ile 24 Şubat 2004 tarihinde yaptığı telefon görüşmesi sonucunda, mezun derneklerinin 5072 sayılı yasanın 1.maddesi (Amaç ve kapsam) kapsamına girmediği bilgisini birinci ağızdan aldık.

Dolayısıyla Sn. Tüzemen’in verdiği bilgiye göre yasanın hiçbir maddesi, GBHLMD gibi dernekleri etkilememektedir. Okul koruma dernekleri de bu kapsamda değerlendirilmektedir. Ayrıca bu konuda emniyet müdürlüklerine bir genelge gönderildiği ve genelgenin tarihinin 19.02.2004 ve sayısının ise 00206 (İçişlerinden çıkış numarası 496) olduğu bizzat Sn. Tüzemen tarafından bize verilmiştir.

Bu durumda 5072 sayılı yasanın mezun derneklerini kapsamadığını netlikle söyleyebiliyoruz. Dernek yönetim kurulumuz kanunun kabulünden bu yana bu durumu netleştirmek için gerekli yerlerle teması sürdürmüştür.

Esasen bu yasa, kamu binalarında insanlarımızdan zorla bağış toplayan dernekleri hedeflemekteydi. Ancak kanunun teknik olarak eksik hazırlanmış olması, bir iki hafta içinde, genelgeler yoluyla, önce spor derneklerinin ve sonra da okul derneklerinin kapsam dışında olduklarının duyurulmasına yol açmıştır.

Buna rağmen, yasanın mezun derneklerini kapsamadığı ile ilgili genelge, yasanın uygulatılması için Emniyet Müdürlüklerine gönderilen genelgeden çok sonra gelmiştir. Bu konuda Ankara’dan kaynaklanan bir karmaşa ortamı yaratılmış, Türkiye’nin pek çok önde gelen okulunun mezun dernekleri dahi bu istisna genelgesinden haberdar olmadıkları için medya kuruluşlarının kapılarını aşındırmışlardır. Halen istisna genelgesi hakkında kamuoyu aydınlatılmamıştır.

Yukarıda anlatılan gerekçelerle, GBHL yönetimi tarafından, derneğimizin ofisinin de okul içindeki faaliyetine son vermesi uyarısı yapılmıştır. Bu resmi yazışmaya, aşağıdaki belgeyi tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Eğer bu ihtar baz alınırsa, derneğimizin 25 Nisan 2004 Pazar günü itibariyle okulumuz içindeki mevcudiyeti, yasanın ihlali anlamına gelecektir. Ancak 19 Şubat 2004 tarihli istisna genelgesi, derneğimize bu konuda yasal güvence vermektedir.

Dernek ofisimiz, başta mezunlarımız olmak üzere, çok sayıda bağışçının katkıları ile kurulmuştur. Dernek ofisi oluşturma projemize 2000 yılı içinde Alarko Holding, Garanti Ödeme Sistemleri, Profilo Alışveriş Merkezi, Microsoft Türkiye, Vestel gibi kuruluşlar da katkıda bulunmuştur. Tüm bu bağışçıların, yardımlarının akıbetiyle ilgili olarak bilgilendirilmeleri ve görüşlerini açıklamaları en doğal haklarıdır.

Dernek ofisimiz, Gölcük Kavaklı’daki GBHL Ana Bina’nın giriş katındaki bir sınıfın dekore edilmesiyle oluşturulmuştur. Ofisimiz derneğimizin kalıcı merkezi olarak tasarlandığından, buruk ama gurur verici GBHL tarihçesini yansıtan, mezunlarımıza yakışır bir görünümde olması için elimizden gelen tüm çaba gösterilmiştir.

Yapılan tüm çalışmalar 1958 ve 1999 yıllarında kaybettiğimiz öğrenci ve öğretmenlerimiz başta olmak üzere tüm Gölcüklülerin anısına ithaf edilmiştir.

Derneğimize ofis tahsis edilirken elbette buranın bir sınıf olduğu bilinmekteydi, ancak okulumuzun uzun vadeli çıkarları gereği, ileri görüşlü bir yönetici olan Sn. Muslu Bekar tarafından bu karar alınmıştı. Çünkü okul yararına çalışan bir derneğin okulun içinde olmasından daha doğal bir durum düşünülemezdi.

Elbette Sn. Bekar’ın bu kararında, okulumuzun sorunları ile yapayalnız kaldığı, çadırda eğitim verip daha sonra misafir okulda barınmaya çalıştığı dönemlerde tüm Türkiye’ye sesini duyurmasını sağlayan derneğimize olan inancı ve teşekkürü de rol oynamıştı. Derneğimiz, okulumuzun yeniden ayağa kalkmasında burada sayılması yersiz olan pek çok önemli görevi üstlenmişti.

Gölcük’te yeniden öğrenci sayısının artmaya başladığı da bilinen bir durumdur. İlçede yeni bir lise açılmamasının sıkıntısını okulumuz yaşamaya devam etmektedir. GBHL, depremin ardından iki yıl sonra yeniden ikili eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Okulumuz bu önemli sorunla, deprem öncesinde olduğu gibi bugün de yüzyüzedir.

Gölcük ilçesi merkez sınırlarında 2004 yılı itibariyle pek çok ilköğretim okulu eksik kapasite ile eğitim verirken, maalesef ikinci bir genel lise bulunmamaktadır. Deprem sonrası yaptırılan yeni okulların dağılımının tam olarak ilçe ihtiyaçları gözönünde bulundurulmadan belirlenmiş olması, bu sorunun yıllar geçtikçe artacağının da açık bir göstergesidir. Bu durum, ilçedeki öğretim kalitesini birebir etkilerken, okulumuzun sorunlarının da katlanarak artmasına yol açmaktadır.

Dernek ofisimizin şu an itibariyle dekorasyonu gözönünde bulundurulursa, ofis amacı dışında yeniden sınıf olarak kullanılmasına imkan bulunmamaktadır. Bu ofisin yeniden sınıf olarak kullanılması, yeni bir masraf getireceği gibi, derneğimizce yapılan tüm masrafın da çöpe atılması anlamına gelecektir. Ayrıca okulumuzda idareci ofisi sıkıntısı çekilmemektedir.

Dernek ofisimizin açılışışı, 27 Nisan 2001 tarihinde Gölcük Kaymakamı Sn. Kemal Karadağ tarafından yapılmış ve zamanın Gölcük Belediye Başkanı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü dahil tüm ilçe protokolü de bu açılışta bulunarak derneğimize desteklerini bildirmişlerdir.

Derneğimiz depremin ardından ses getiren tüm çalışmalarını, çay bahçelerinde, mezunlarımızın evlerinde yapılan toplantılarla sürdürmüştü. O günlerde en büyük hayalimiz ise derneğimizin 1988’deki kuruluşundan yıllar sonra bir merkeze kavuşmasıydı. Bu sayede mezunlarımızla ilişkileri gitgide artacak, kurumlaşacak ve okulumuza da katkı sağlayacak bir derneğe kavuşacaktık. GBHL mezunları olarak 2001 yılında da olsa, bu amacımıza ulaşmanın sevincini yaşadık. Aradan geçen zamanda derneğimiz gurur verici bir gelişim izlemiştir.

Bugüne kadar derneğimizin çalışmaları bu ofisten yürütülmüştür. Okulumuzun içinde bulunmamızın avantajlarını burada tekrar belirtmeye gerek olmadığı açıktır. Okulumuz ve mezunlarımız için yapılan tüm çalışmaların dökümü İnternet sayfamızda detaylı olarak bulunabilir. Ayrıca 2000-2001-2002-2003 yıllarında 17 Ağustoslarda, Büyük Buluşma adlı anma organizasyonumuzla tüm Türkiye’de, hatta dünyada ses getiren derneğimiz, hepimizin gururu olmuştur. Tüm deprem bölgesinde siyasetin asla karışamadığı tek sivil anma organizasyonunu derneğimiz düzenlemiştir.

Dernek ofisimizin okul binasında olmasını istememizin pek çok sebebi vardı. Gelecekle ilgili ortak umutlarımızı simgeleyen bu ofis, depremin 40 bin cana malolmasının, asıl olarak bilimsellikten uzak olmanın, daha doğrusu eğitim sorununun sonucu olduğuna vurgu yapmaktaydı.

Bunun yanısıra, Türkiye’de ve dünyada neredeyse tüm saygın eğitim kurumlarının mezun derneklerinin, okul yönetimleri ile işbirliği içinde ve kendi kampüslerinde yer aldıkları bilinmektedir.

Gölcük ve GBHL’nin hepimizin bildiği çok özel durumundan dolayı, ofisimizin okul dışına çıkartılmasının anlamı daha da üzücü bir gelişme olarak yorumlanacaktır. 1999 felaketinin ardından yüzlerce kişinin büyük bir heyecanla biraraya gelerek, tüm Türkiye’nin desteklediği bir kampanya ile oluşturdukları bu ofisten ayrılmamız; esasen o günlerin duygusundan da çok uzaklaşmış olduğumuzun ispatı olacaktır.

Ne var ki derneğimiz, son iki yıl içinde azalan mezun desteği nedeniyle tüm amaçlarını gerçekleştirmek için gereken güçbirliğini yeniden bulamamaktadır. GBHL Camiası ve Gölcüklülerde üzülerek itiraf ve kabul etmemiz gereken genel ilgisizlik, derneğimiz okulumuz içinde faaliyetlerini sürdürmeye devam etse bile, amaçlanan asgari faaliyetlerini sürdürmekte güçlük çekebileceğine işaret etmektedir. Kaldı ki eğer derneğimiz okul dışında bir ofis kiralamaya kalkarsa bu durumun ne kadar uzun sürebileceği meçhuldür.

Okulumuzun kuruluşunun 46’ncı yıldönümünü, derneğimizin ise 16’ncı yaşını geride bıraktığı bu yıl; hepimiz için önemli bir sınavı da gündeme getirmiş bulunuyor. Bir daha çok uzun süre yeniden yakalanamayabilecek olan güçbirliğimizi; dernek tarihinde ancak 13 sene sonra kavuşabildiğimiz dernek ofisimizi kaybetmek üzereyiz.

Şimdi sizleri çözüm yolundaki düşünce ve katkılarınızla derneğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Ayrıca, bu mesajı olabildiğince yaymanızı ve özellikle deprem sonrasında bizleri daima desteklemiş olan tüm Türkiye’nin bu durumu öğrenmesine yardımcı olmanızı rica ediyoruz.

Bizlere ulaşmak için ilgili telefon ve faks numaraları ile e-mail adresimizi aşağıda bulabilirsiniz.

www.gbhl.org.tr adresine girerek konuk defterimiz ya da Forum sayfalarımızdan tüm mezunlarımıza ve okul yönetimimize seslenerek, görüşlerinizi ve duygularınızı aktarabilirsiniz.

Dernek tüzüğümüzde de belirtildiği gibi, birinci amacı Gölcük’ün en köklü eğitim kurumu olan GBHL'nin ismini daima yukarılara taşımak olan derneğimiz, okulumuz için en doğru adımı atmamıza yardımcı olmanızı beklemektedir.

Saygılarımızla,

GBHL Mezunlar Derneği 2000-2004 Dönemi

Yönetim Kurulu Üyeleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

17 Ağustos 2000 itibariyle derlediğimiz kayıplar

Ali Naki hocamızı kaybettik

GBHLMD: Eski fihristi