'GBHL Anadolu Lisesi Olsun' Kampanyası


26 Nisan 2008 Gölcük, Kocaeli


Sn. Doç. Dr. Hüseyin Çelik 
TC Milli Eğitim Bakanı


Sayın Bakan,

Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi, 50 yıllık birikimi, yarattığı kültür, güçlü mezun dayanışması, yetiştirdiği değerli mezunlar ve geleneği ile Anadolu Lisesi statüsü almayı çoktan hak etmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve Donanma ile askeri tersanenin yerleşmesi ile hızla büyüyen Gölcük’te bir lise kurulması akıllara hiç gelmemişti. Öğrenciler Körfez’in karşı yakasında bulunan İzmit’teki liselere gidip gelmekteydiler.

1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi’nde meydana gelen bir facia, Üsküdar Talebe Vapuru faciası sonrasında yükselen isyanı artık duymazdan gelemeyen yetkililerin girişimiyle Gölcük’te alelacele bir lise kurulmuştu.

İhmal ve cehalet

Körfez’in karşı yakasındaki okullarından evlerine dönen 300'u aşkın gencecik, pırıl pırıl Gölcüklü öğrencinin yaşamını yitirmesine mal olmuştu bu ihmaller zinciri.

İhmaller sadece Gölcük’te bir lise kurulmaması değil, yaşlı ve bakımsız bir vapurun kapasitesinin üzerinde doldurulmasını da kapsamaktaydı.

O zamanki hükümet, konu büyük bir skandala dönüşünce, bu kaza ile ilgili yayınları engellemeye bile çalışmıştı.

Sarı ve siyahın anlamı

İşte Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi (1970'e kadar geçerli olan adıyla Gölcük Lisesi), böylesi kapkara bir günün ardından kurulmuştu.

Bu nedenle okulun flama renkleri de tüm Türkiye’yi yasa boğan 1 Mart 1958 Üsküdar Talebe Vapuru Faciası’nı simgeleyen siyah ve GBHL'nin kurulusunu simgeleyen sarıdır.

GBHL alelacele kurulmuştu ve binası bile yoktu. Uzun yıllar Gölcük Ortaokulu'nun binasında eğitim faaliyetini sürdürmüştü. Ta 1970 yılına kadar sürdü, okula kalıcı bir bina yapılması.

Kavaklı sahilinde, deniz kıyısında bir alanda kuruldu lisenin binası. Ve okula da büyük Türk denizci Barbaros Hayrettin'in adı verildi.

Körfezin güneyinde kurulan ilk lise GBHL idi.

Okulun başarısı ve mezunlar

Okul kısa süre içinde, elde ettiği başarılarla dikkat çekti. Üniversiteye giriş sınavları, sosyal ve sanatsal faaliyetlerde elde ettiği başarılar uzun bir liste oluşturdu.

Okulun bugünkü güçlü mezun dayanışmasının temelinde esasen o günlerde yaratılan GBHL kültürünün büyük etkisi vardır.

Ancak ulusal ve yerel düzeydeki yanlış ve ihmalkâr eğitim politikaları, GBHL'nin bu başarısını 90’li yılların sonuna kadar taşımasına izin vermedi.

İlköğretim kalitesinin düşmesi, ardı ardına açılan Anadolu Liseleri ve diğer etkenler, Barbaros Hayrettin Lisesi'nin 60'lardan 90'lara kadar sürdürdüğü öncü rolünü törpülemişti.

GBHL terfi ettirilmedi

Tüm başarılarına rağmen, GBHL tercih edilen bir okul olmaktan uzaklaştırıldı. Geleneği olan, bir kültür yaratan bu okul sahipsiz kaldı.

Bugün Türkiye’nin pek çok önemli noktasında, GBHL'den yetişmiş başarılı isimler görmeniz şaşırtıcı değildir.

Depremin etkisi

1999 yılında meydana gelen Golcük Depremi, GBHL'nin kaderini de derinden etkiledi. Sadece Gölcük’te 700'e yakın ilköğretim ve lise öğrencisi yaşamını yitirmişti bu depremde.

Ve yalnızca GBHL, 50'yi aşkın öğrenci ve öğretmenini kaybetti. GBHL binası ise depremde hasar görmüştü. Özellikle 1980'li yıllarda inşa edilen ek binada yoğunlaşmıştı hasar.

GBHL, denizden çok uzağa, İhsaniye’deki Anadolu Lisesi binasına taşındı. Zaten depremdeki kayıplar ve yaşanan göçler nedeniyle çok az sayıda öğrencisi kalmıştı lisenin.

İşte o dönemde, mezun dayanışması tekrar devreye girdi ve kısa süre sonra GBHL'liler okullarının, Körfezin kıyısındaki o özel konumunda yaşamına devam edebilmesi için elele verdiler.

Mezunların başardıkları

Öncelikle okul binasının yıkılması yerine, ciddi onarımdan geçmesi sağlandı. Ek bina bir kat azaltıldı. Ardından da GBHL Mezunlar Derneği’nin öncülüğünde Türkiye ve dünya gündeminde ses getiren 1 Mart 1958 ve 17 Ağustos 1999 kayıplarını anma eylemleri, eğitime destek kampanyaları ve daha pek çok şey başarıldı.

GBHL Mezunlarının deprem sonrasında başardıklarını öğrenmek için ekteki broşürü inceleyebilirsiniz.
Kocaeli genelinde, Anadolu Lisesi statüsünü, tarihi, geleneği ve kültürü ile GBHL'den daha fazla hak eden bir okul bulunmamaktadır.

Kocaeli Milli Eğitim'in hedefi

Şimdi, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü, il genelinde Anadolu Lisesi kontenjanlarını artırma ve yeni Anadolu Liseleri kurmayı hedefliyor.

Bu konu hakkındaki haberlerden bazılarını dosyamızın içinde bulabilirsiniz.

Bu çerçevede, geç kalınmış da olsa, GBHL'nin Anadolu Lisesi'ne dönüştürülmesi için zamanın artık geldiğini düşünüyoruz.

Ellinci yıl fırsatı

Bu kararın alınması için, 1 Mart 1958 faciasında kaybettiğimiz Gölcüklü yüzlerce pırıl pırıl çocuğu göz göre göre ölümlerinin ellinci yıldönümünde andığımız,, GBHL'nin de 50 yaşını kutladığımız 2008 yılından daha uygun bir yıl olamaz.

17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminde kaybettiğimiz öğrenci ve öğretmenleri de onuncu yıldönümünde anacağımız 2009 yılına GBHL Anadolu Lisesi olarak girmelidir.

İstediklerimiz,

* GBHL, ismi değiştirilmeden Anadolu Lisesi statüsüne kavuşturulmalı,

* fiziki imkânları ve öğretim kapasitesi hızla iyileştirilmeli

* ve Kocaeli'deki tüm öğrenciler için eskiden olduğu gibi hedeflenen bir okul olması sağlanmalı,

* 1 Mart 1958'i, 17 Ağustos 1999'u faciaya dönüştüren cehalete ve ihmalkârlığa inat, bilime, sanata ve eğitime vurgu yapılarak Gölcük’te tarihi bir adım atılmalıdır.

Böylece 1958 ve 1999'da kaybettiğimiz öğrencilerimizin anısına güzel bir hediye yollamış olacağımızı düşünüyoruz.

Biz, bu kampanyaya imza atanlar, GBHL'nin mutlaka Anadolu Lisesi statüsüne kavuşmasını destekliyor ve talep ediyoruz.


GBHL Mezunlar Derneği Başkanı Erman Suan 
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş 
GBHLMD.org
Facebook GBHL Sanal Topluluğu 

GBHL E-posta Grubu BarBülten 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

17 Ağustos 2000 itibariyle derlediğimiz kayıplar

GBHLMD: Eski fihristi

Ali Naki hocamızı kaybettik