Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi (GBHL) Sahipsiz Değildir!

 





#GBHLsahipsizdeğildir

Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi (GBHL), 60 yılı aşan birikimi, yarattığı kültür, güçlü mezun dayanışması, yetiştirdiği değerli mezunlar ve geleneği ile Kocaeli’nin önde gelen eğitim kurumlarından biridir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve Donanma ile askeri tersanenin yerleşmesi ile hızla büyüyen Gölcük’te öğrenciler Körfez’in karşı yakasında bulunan İzmit’teki liselere gidip gelmekteydiler.

1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi’nde meydana gelen Üsküdar Talebe Vapuru faciası sonrasında GBHL alelacele kurulmuştu. Bu faciada, körfezin karşı yakasındaki okullarından evlerine dönen 300'u aşkın gencecik, pırıl pırıl öğrenci yaşamını yitirmişti.

Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi (1970'e kadar geçerli olan adıyla Gölcük Lisesi), böylesi kapkara bir günün ardından kurulmuştu.

Bu nedenle okulun flama renkleri de tüm Türkiye’yi yasa boğan 1 Mart 1958 Üsküdar Talebe Vapuru Faciasını simgeleyen siyah ve GBHL'nin kuruluşunu simgeleyen sarıdır.

GBHL alelacele kurulmuştu ve binası bile yoktu. Uzun yıllar Gölcük Ortaokulunun binasında eğitim faaliyetini sürdürmüştü. Ta 1970 yılına kadar sürdü, okula kalıcı bir bina yapılması.

Kavaklı sahilinde, deniz kıyısında bir alanda kuruldu lisenin binası. Ve okula da büyük Türk denizci Barbaros Hayrettin'in adı verildi.

Körfezin güneyinde kurulan ilk lise GBHL idi. Okul kısa süre içinde, elde ettiği başarılarla dikkat çekti. Üniversiteye giriş sınavları, sosyal ve sanatsal faaliyetlerde elde ettiği başarılar uzun bir liste oluşturdu. Okulun bugünkü güçlü mezun dayanışmasının temelinde esasen o günlerde yaratılan GBHL kültürünün büyük etkisi vardır.

1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi, GBHL'nin kaderini de derinden etkiledi. Sadece Gölcük’te 700'e yakın ilköğretim ve lise öğrencisi yaşamını yitirmişti. Yalnızca GBHL, 50'yi aşkın öğrenci ve öğretmenini kaybetti. GBHL binası ise depremde hasar görmüştü. Hasar özellikle 1980'li yıllarda inşa edilen ek binada yoğunlaşmıştı.

GBHL, denizden çok uzağa, İhsaniye’deki Anadolu Lisesi binasına taşındı. Zaten depremdeki kayıplar ve yaşanan göçler nedeniyle lisenin çok az sayıda öğrencisi kalmıştı. O dönemde, mezun dayanışması tekrar devreye girdi ve kısa süre sonra GBHL'liler okullarının, Körfezin kıyısındaki o özel konumunda yaşamına devam edebilmesi için elele verdiler.

Öncelikle okul binasının yıkılması yerine, ciddi onarımdan geçmesi sağlandı. Ek bina bir kat azaltıldı. Ardından da GBHL Mezunlar Derneği’nin öncülüğünde Türkiye ve dünya gündeminde ses getiren 1 Mart 1958 ve 17 Ağustos 1999 kayıplarını anma eylemleri, eğitime destek kampanyaları ve daha pek çok şey başarıldı.

1 Mart 1958 faciasının ve okulumuzun kuruluşunun 64., büyük depremin ise 23. yılında kaybettiğimiz Gölcüklü yüzlerce öğrencinin anısını özlemle sahipleniyoruz.

Ocak 2022'de açıklanan yeni bir değerlendirmede GBHL, Kocaeli’de yıkılıp yeniden inşa edilmesi kararı alınan 4 liseden biri oldu. Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü,  deprem riski nedeniyle dört okul binasının yıkılması ve yerinde dönüştürülmesi kararı aldı.


GBHL mezunları olarak istediklerimiz:

  • GBHL, ismi ve Kavaklı sahilindeki yeri değiştirilmeden eğitime devam etmelidir
Şayet binamızın yıkılıp yeniden yapılması gerçekten şart ise:
  • 1960’ların sonu 70’lerin başına özgü yatay, az katlı ve ikonik mimarisine sadık kalınmalıdır. Bu süreçte, mezunların oluşturacağı bir komite ile istişare edilmelidir.
  • Eğitim ve donatı alanlarının kentsel hafıza ve yaşam ile kuvvetli bir şekilde ilişki kurması sağlanmalıdır
Her durumda:
  • Fiziki imkânları ve öğretim kapasitesi iyileştirilmelidir. Sanat faaliyetleri ve toplantılar için bir sahnesi, spor faaliyetleri için spor salonu olmalıdır.

Böylece 1958 ve 1999'da kaybettiğimiz öğrencilerimizin anısını da daha iyi muhafaza etmiş olacağımızı düşünüyoruz.

Biz, bu kampanyaya imza atanlar, GBHL'nin sahipsiz olmadığını vurgulamak isteriz.


#GBHLsahipsizdeğildir

GBHL MEZUNLARI PLATFORMU


***

Biz GBHL mezunları, AKLIN, BİLİMİN, SANATIN, SPORUN GÜCÜNE İNANIYORUZ.
  • Okulumuzun flama renleri olan sarı ve siyah, böylesi durumlarda bize her zaman güç veriyor. 1958 ve 1999’daki kapkara günleri de bu inançla atlattık.
  • Flama renklerimiz, fırtınanın ardından doğan güneşi temsil eder.
  • Post Tempestas Sol Solis: Fırtınadan Sonra Güneşi Göreceksin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

17 Ağustos 2000 itibariyle derlediğimiz kayıplar

GBHLMD: Eski fihristi

Ali Naki hocamızı kaybettik